Μίκης Θεοδωράκης

Ένας πολίτης που κάνει το καθήκον του

Published: 30.05.2021

Αυτός είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες Συνθέτες και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας.

 

Ο Μιχαήλ, όπως είναι το βαπτιστικό του όνομα, γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1925 στην Χίο, από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, λόγω των συχνών μεταθέσεων που έπαιρνε ο πατέρας του από την δουλειά του. Ένα γραμμόφωνο που έφερε ως δώρο ο αδερφός της μητέρας του στην οικογένεια, ήταν η πρώτη του επαφή με την μουσική. Σε ηλικία 12 ετών αγοράζει βιολί και γράφει το 1ο τραγούδι, ενώ εκδίδει και ποιήματα με το ψευδώνυμο Ντίνος Μάης..

 

Σημείο σταθμός στην ζωή του ήταν η Τρίπολη, όπου έδωσε την πρώτη του συναυλία σε ηλικία 17 ετών, παρουσιάζοντας το έργο του Κασσιανή, επηρεασμένος από τις εκκλησιαστικές συνθέσεις. Παράλληλα, συμμετέχει στην αντίσταση ενάντια στους Γερμανούς. Ένα χρόνο μετά παίρνει μέρος στη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 1943 και συλλαμβάνεται από τις ιταλικές αρχές. Κατάφερε να διαφύγει στην Αθήνα, όπου οργανώθηκε στην ΕΛΑΣ και εκτελεί χρέη διαφωτιστή στην ΕΠΟΝ, στην οποία ιδρύει και χορωδία. Συγχρόνως σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών. Μέχρι εκείνη την περίοδο έχει γράψει 120 τραγούδια. Με το ξέσπασμα των Δεκεμβριανών, πολεμάει στον Εμφύλιο, διώκεται και εξορίζεται στην Ικαρία και την Μακρόνησο.

 

Το 1953 παντρεύεται την γιατρό Μυρτώ Αλτίνογλου και μετακομίζουν στο Παρίσι, όπου συνεχίζει τις σπουδές του στην μουσική. Αποκτούν δύο παιδιά, την Μαργαρίτα και τον Γιώργο. Το ’60 επιστρέφουν στην Ελλάδα. Στα επόμενα χρόνια, ο Μίκης μελοποιεί πολλά ποιήματα, μεταξύ των οποίων ο Επιτάφιος του Ρίτσου, το Άξιον Εστί του Ελύτη , τα Επιφάνια του Σεφέρη, παντρεύοντας την λαϊκή μουσική με την σύγχρονη ελληνική ποίηση.

 

Το 1964 έγραψε την μουσική για την ταινία «Ζορμπάς», η οποία έγινε γνωστή ως «Συρτάκι». Ένας νέος κύκλος διώξεων αρχίζει για τον συνθέτη με την επιβολή της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Από την πρώτη στιγμή, ο Μίκης απευθύνει έκκληση για αντίσταση. Συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, εξορίζεται και τελικά του χορηγείται αμνηστία μετά από πίεση από διανοούμενους του εξωτερικού και καταλήγει και πάλι στο Παρίσι, το ‘70. Δεν σταματά όμως τον αγώνα του για την πτώση της Χούντας, ακόμα κι αν βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα.

 

Δίνει πολλές συναυλίες ενάντια στο καθεστώς των Συνταγματαρχών και γίνεται σύμβολο Αντιστασιακού Αγώνα. Με την πτώση της Δικτατορίας επιστρέφει στην Ελλάδα.

 

Η μουσική του αρχίζει να ακούγεται και πάλι ελεύθερα, δημοσιεύονται έργα που έγραψε κατά την διάρκεια της επταετίας και γνωρίζει μεγάλη αποδοχή. Συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας. Ήταν εκείνος που έθεσε το περίφημο δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς».

 

Έχει εκλεγεί βουλευτής 2 φορές με το ΚΚΕ και 2 με την Νέα Δημοκρατία, ενώ έχει υπάρξει και υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Μίκη Θεοδωράκη ήταν αυτή στον Μακεδονικό Συλλαλητήριο, όπου πάντα με γνώμονα την αγάπη του για την πατρίδα, δεν μάσησε τα λόγια του Στην πολυετή καριέρα του, έχει γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, πολλά συμφωνικά έργα, καντάτες και ορατόρια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και τραγωδίες, όπερες και μουσική για τον κινηματογράφο.

 

Δεν είμαι ήρωας. Οι ήρωες πεθαίνουν νέοι. Είμαι ένας πολίτης που κάνει το καθήκον του. Αυτά λέει ο ίδιος για τον εαυτό του.